Emil Midé Erichsen: ”Det er på mine rejser, min horisont og min verden udvider sig”

Emil Midé Erichsen: ”Det er på mine rejser, min horisont og min verden udvider sig”

Han blev kendt i hele Danmark, da han sejlede jorden rundt med sin bror Theis i ’Kurs mod fjerne kyster’ på TV 2. Nu lever han af at holde foredrag, producere tv og af at opleve verden – mest fra vandsiden. Emil Midé Erichsen deler her sine refleksioner om at rejse, udvide sin horisont og at opleve fremmede kulturer med et kamera i hænderne.

”Der er nogle, der siger, at verden bliver mindre og mindre i takt med, at den er nemmere at rejse ud i. Jeg er dybt uenig. For mig bliver verden kun større i takt med, at jeg rejser. For verden er stadig enormt stor. Hver gang jeg kigger på et kort over Stillehavet, mens jeg rejser der, ser jeg øer, jeg ikke vidste eksisterede, så det er på mine rejser, min horisont og min verden udvider sig,” siger Emil Midé Erichsen, som i dag vil give sig selv titel af ”sejler og foredragsholder”.

Kurs mod fjerne kyster

Hvad har dine sabbatår betydet for dig?

”Jeg var på jordomsejling med min bror Theis, fra jeg var 23 år til jeg var 26 år gammel. Det er i de år af ens liv, man definerer grænserne for, hvor ens verden starter og stopper. For mig flyttede rejsen mine grænser for, hvor verden naturligt havde sit stop, og hvad det var for nogle rammer, jeg kunne vælge at leve mit liv inden for. Jo mere jeg udvidede mine horisonter, jo større blev mulighedsrummet i mit liv, og derfor har de været altafgørende for mig, de der år i starten af 20’erne,” siger Emil Midé Erichsen.

Hvad er det fedeste ved tv-branchen?

”Det fedeste er, at når jeg laver fjernsyn, har jeg en følelse af, at det åbner nogle døre. Ikke nødvendigvis fordi folk er mere tilbøjelige til at lukke mig ind, men fordi jeg personligt oplever, at jeg banker på nogle døre, som jeg ellers havde været for blufærdig til at banke på,” siger han og fortsætter:

”Det har givet mig nogle oplevelser, hvor jeg har siddet i små palmehytter med nogle lokale og hørt historier fra deres landsby og deres liv, som jeg ikke havde fået, hvis jeg ikke havde haft et kamera, der gav mig det mod at gå hen og banke på. Det skærper ens sanser og nysgerrighed, når man har et formål med sin rejse. Det går enormt fint hånd i hånd det her med at rejse og formidle. De er styrkende for hinanden.” 

Har du et godt råd til unge, som rejser ud i verden?

”Mit bedste råd er, at man skal huske sig selv på, at som rejsende er man gæst. Vi kommer med en enorm rigdom og enormt mange privilegier i bagagen som danskere, og det kan være et problem. Når vi rejser, skal vi lægge vores forventelighed på hylden, og minde os selv om, at vi er gæster i et andet samfund og en anden kultur, og det er deres spilleregler, vi spiller efter. Når man gør det, bliver man mødt af en større respekt, som giver en større åbenhed,” siger Emil Midé Erichsen.