Rasmus Bitsch: ”Mine sabbatår har fuldstændig defineret resten af mit liv”

Rasmus Bitsch: ”Mine sabbatår har fuldstændig defineret resten af mit liv”

Rasmus Bitsch er freelancejournalist, og har arbejdet med journalistik for en lang række danske og udenlandske medier. Han har blandt andet leveret journalistik til DR, Information, Politiken, Berlingske, Zetland og Radio24syv, og hans navn klinger også internationalt, blandt andre hos The New York Times, BBC og National Geographic.

Bitsch arbejder med journalistikkens forskellige formater, og han er både skrivende journalist, undersøgende journalist, podcast producer, dokumentarist og korrespondent.

Inden han kastede sig over journalistikken, gav han dog sig selv lov til at stoppe op, trække vejret og blive klogere på verden. I sine sabbatår har han tomlet sig gennem Europa til Rusland og Kina og hjem gennem Mellemøsten, inden han igen ramte Danmark. Han har suget verden til sig mellem sin bachelor- og kandidatgrad, og i dag har han sit liv i Sydafrika. Et liv, der - ifølge ham selv - er blevet defineret af hans sabbatår.    

Hvilken betydning har dine sabbatår og rejser haft for dig?
”Jeg er helt sikker på, at de fuldstændig har defineret resten af mit liv. Hvis jeg ikke havde rejst på det tidspunkt, så var jeg nok ikke endt som boende i et andet land. Sabbatår betyder jo, at hvis man gør noget, som er sådan lidt mere interessant, så får man mulighed for at blive voksen på en anden måde, end man gør, hvis man bare går direkte fra gymnasiet til det studiet”.

"Jo bredere din horisont er – altså jo mere, du har set og oplevet – des større er chancen for at se en vinkel, som andre ikke kan se."

Hvad har du personligt fået ud af dine sabbatår?
”Jeg tror, jeg fandt ud af, hvad jeg gerne ville bruge mit liv på. Man har jo ikke erfaringen til at vide, hvad man egentlig godt kunne tænke sig at lave, når man er 17 år. Jeg havde i hvertfald ikke." 

"Jeg er også overbevist om, at rejserne har udviklet mig. Hvis man er freelancejournalist og arbejder i Afrika, er det ret vigtigt, at man har evnerne til at navigere i situationer, som er fremmedartede. Jeg tror, det at rejse gør en bedre til at navigere i forskellige miljøer, og det er helt ekstremt nyttigt, hvis man skal have muligheden for ikke bare at fortælle den samme historie som alle andre”.

Rasmus Bitsch

Hvad synes du, det fede og vigtige er ved at rejse?
”Det fedeste er nok, at man får mulighed for ikke bare at finde ud af, hvem man er, men bestemme sig for, hvem man godt kunne tænke sig at prøve at være. Man er fri til at udfordre den, man altid har været, man kan prøve nogle andre ting, tale med nogle andre mennesker, interessere sig for noget, man ikke nødvendigvis har gjort før og finde ud af, hvad man egentlig synes er fedt. Det aller vigtigste, er det perspektiv, man får. Man har bare ikke det samme udsyn, hvis man aldrig har set en måde, andre mennesker lever, tænker og er på”.

Hvordan bruger du perspektiverne fra verden i dit arbejde som journalist?
”Som journalist er det vigtigste, du kan gøre for at skille dig ud, at lave spændende historier og se andre vinkler end alle andre. Jo bredere din horisont er – altså jo mere, du har set og oplevet – des større er chancen for at se en vinkel, som andre ikke kan se. Det kan man gøre på mange måder, og at rejse er en af dem. Du kan også få et arbejde, som gør, at du ser en del af samfundet, som du ikke har set før, men at tage ud og lære noget på højskole i et andet land, tror jeg, er en fantastisk måde at gøre det på”.

Har du et råd til dem, der drømmer om at arbejde med journalistik og kommunikation?

”Man skal ikke overtænke alting, for man aner ikke, hvordan tingene går alligevel, så man kan ligeså godt prøve noget. De vigtigste ting, jeg har gjort i mit liv har været noget, som jeg har gjort uden at tænke særligt over det – og det er ikke gået galt. Det er gået godt”.