Rasmus Tantholdt: ”Vær nysgerrig, vær begejstret for at fortælle og se, hvor det bringer dig hen”

Rasmus Tantholdt: ”Vær nysgerrig, vær begejstret for at fortælle og se, hvor det bringer dig hen”

Rasmus Tantholdt er drevet af nysgerrighed og har altid rejst meget. Han er uddannet fra Journalisthøjskolen og startede sin karriere ved TV Midtvest uden at vide, hvor det ville føre hen. I dag har han rejst som korrespondent for TV2 i 20 år, han har lavet journalistisk arbejde fra alle fire verdenshjørner og opholdt sig i 108 lande. Nu deler han sine gode råd med dig, der drømmer om at arbejde med journalistik, kommunikation eller medier.

Du kender måske det der med, at man sætter sig nogle mål i livet og går benhårdt efter dem. Det skal du lade være med, mener Rasmus Tantholdt. Han har aldrig selv været den målrettede type, og et af hans bedste råd er at skifte målrettetheden ud med nysgerrigheden og lade den blomstre:

”Hvis du har nysgerrigheden til at fortælle historier, så tag ud i verden og fortæl historier og lad være med at fokusere så meget på, om du bliver det ene eller det andet inden for journalistik. Vær nysgerrig, vær begejstret for at fortælle og se, hvor det bringer dig hen,” siger han.

Rasmus Tantholdt

Tantholdt råder også unge mennesker, der vil arbejde med journalistik eller kommunikation, til at være dem selv. De skal hverken gøre ham eller andre journalister kunsten efter:

”Hvis jeg møder folk, der siger: ’Jeg kunne godt tænke mig at være korrespondent ligesom Rasmus Tantholdt,’ så siger jeg: ’Det bliver du ikke,’ for du bliver ikke Rasmus Tantholdt. Du bliver den, du selv er. Forsøg aldrig at blive andre mennesker, end den du selv er. Som journalist kan du meget nemt – med den person, du er -  lave din egen stil. Du skal ikke kopiere andre”.
 

For Tantholdt er det afgørende for hans journalistiske arbejde, at han rejser ud i verden. På den måde fortæller han historier, som ikke ville blive fortalt, hvis ikke han rejste ud:

”Årsagen til vi rejser ud er, at vi vil gøre danskerne interesserede i, hvad der sker ude i verden. Vi kunne sagtens fortælle, hvad der sker ude i verden uden selv at være der, men vi er nødt til at tage derud og sætte ansigter på det, der foregår og få det ned i øjenhøjde med almindelige mennesker, så det ikke kun er magthavere i jakkesæt og slips, der optræder i fjernsynet. Vi gør det mere nærværende, og når vi gør det, gør vi det interessant, og når det er interessant tager danskerne stilling – og det er dét, der er hele målet,” siger han.

Rasmus Tantholdt


Når den garvede korrespondent ikke rapporterer fra verdens brændpunkter, rejser han stadig ud i verden på ferie. Han er nemlig nysgerrig af natur og mener, at rejser i den store verden sætter perspektiv på tingene:

”Jeg synes, det er super interessant at komme ud at opleve, se andre steder, møde andre mennesker, nedbryde fordomme og lære, hvordan man også kan leve. Hver gang jeg rejser ud, bliver jeg taknemmelig over, at jeg tilfældigvis blev født her i Danmark. Det er en meget vigtig lære, at vi får sat perspektiv på andres problemer i forhold til vores egne. Det er også vigtigt i forhold til at nedbryde fordomme. I Danmark kan man jo synes, at dem, der bor i nabobyen er nogle idioter, men det er ikke sikkert, de er det, hvis man rent faktisk besøger dem. Det har jeg oplevet utallige gange rundt omkring i verden. Man kan på forhånd have et fasttømret billede af, hvordan mennesker er, og hvordan de opfører sig, og når man så kommer ud, viser det sig, at sådan hænger det ikke sammen. Rejserne er med til at give nuancer og gør, at man reflekterer over sit eget liv, og hvordan man selv lever”.