Tidligere elev: "Jeg lærte sindssygt meget om mig selv”

Tidligere elev:

Jeppe Due rejste i 2012 med Højskolen Baobab på et 12 ugers højskoleophold til Uganda i Afrika. Ligesom mange andre i deres sabbatår ville han gerne ud at rejse, men han drømte om mere end den klassiske rundt-om-jorden-tur. Med sin store interesse for samfundet ville han gerne gøre sit sabbatår relevant, og derfor lå Højskolen Baobab lige til højrebenet.

I dag studerer Jeppe Due Datavidenskab, og selvom han ikke er gået journalist-vejen, så har han taget rigtig meget med sig fra højskolen.  

Hvad har du fagligt taget med dig fra højskoleopholdet?
”Først og fremmest lærte jeg at skrive en sammenhængende og dragende tekst. Det var helt klart en evne, jeg langt fra havde mestret, før jeg tog afsted. Ud over skrivekundskaberne fik jeg helt sikkert også nogle gode interviewkundskaber. På højskoleopholdet fik man et tema eller en opgave stukket i hånden, og så skulle man selv ud og udforske verden og finde historien, lave research til historien og finde de mennesker, man gerne ville tale med, så der var ikke noget, der var givet på forhånd – og det har jeg taget med videre. At være proaktiv er tit noget, man skriver på cv’et for at få det til at lyde godt, men det er faktisk meget sigende for opholdet”.

Hvad har du personligt fået ud af højskoleopholdet?
”Jeg lærte sindssygt meget om mig selv dernede. Jeg lærte at stå på egne ben på et fremmed kontinent og et helt nyt sted, hvor man ikke rigtig ved, hvordan samfundet og kulturen fungerer. Man lærer sig selv at kende, man lærer at stole på sig selv og på, at man kan finde ud af at agere i de situationer, man ender ud i”.

Jeppe Due, højskole i udlandet

Er der en særlig oplevelse fra højskoleopholdet, der har sat sig på din nethinde?
”Jeg var ude i en landsby, hvor jeg undersøgte nærområdet og interviewede beboerne i forhold til landets udvikling, og det var rigtig spændende. Der var nogle udviklingsting, som regeringen snakkede rigtig meget om – blandt andet at der skulle gives en ko til alle familier på en bestemt størrelse. Men ude i landsbyen viste det sig, at koen var et kæmpe problem, fordi nogle bestemte vilkår skulle være opfyldt, og dem havde beboerne ikke penge til at opfylde. Så man hører en udviklingsminister sige: ’Vi har givet alle en ko, og det var en god idé’, men så kommer man ud til folk og ser, at det er et kæmpe problem, så det var rigtig spændende at få begge sider af historien”. 

Hvis du skulle give et godt råd til dem, der overvejer at rejse ud med Højskolen Baobab, hvad skulle det så være?
”Gør det! Gør det for at få noget fedt at se tilbage på. Det er sådan jeg har det nu, for det var en fed oplevelse, som virkelig gav mig noget dengang, og det er noget, jeg stadig tænker tilbage på. Det er ikke noget, jeg ville have været foruden på nogen som helst måde. Så det synes jeg, at alle skal have muligheden for at gøre”.

Hør Jeppe Due fortælle, hvordan hverdagen var på højskoleopholdet i Uganda i videoen herunder.