Vietnam - en gastronomisk supermagt

Vietnam - en gastronomisk supermagt

Vietnam er ifølge Lonely Planet en gastronomisk supermagt, og det vietnamesiske køkken er et af verdens bedste. Derfor kan du godt begynde at glæde dig til at spise dig gennem Vietnam. Se frem til alt fra lækre forårsruller og velduftende pandekager til friskfangede fisk og okse, gris og kylling i alle afskygninger.

Det vietnamesiske køkken vil med garanti aktivere dine sanser, når du kaster dig over ris, nudler, grøntsager, fiskesovs og krydderurter. Faktisk er det muligt, at din smagssans kommer på overarbejde, for maden smager fantastisk, og så er det til en rimelig pris. Spis et godt aftensmåltid på et madmarked og skyl ned med en lokal Saigon-øl for en flad 20’er. Smag lækre specialiteter og slubr nudler langs Hanois jernbane, mens toget kører forbi eller snør forklædet og deltag i et madlavningskursus. 

Vi har samlet nogle gode bud på vietnamesiske retter, som du bør smage på din tur til Vietnam. Derudover har vi lavet en guide over madmarkeder i Vietnam, der er et besøg værd. 

Pho
Pho - højskole i udlandetDen første vietnamesiske ret, som du ikke må snyde dig selv for, er Vietnams nationalret Pho. Retten er en traditionel vietnamesisk nudelsuppe, der består af enten okse- eller kyllingefond med smag af ingefær og koriander. Suppen er spækket med forårsløg, risnudler og kød efter eget valg, og det er ikke ualmindeligt at nyde rette med et strejf af chili, hvidløg og fiskesovs. 

Goi Cuon
Goi cuon - højskole i udlandet

Goi Cuon er betegnelsen for lækre, vietnamesiske forårsruller, der er lavet af rispapir. Fyldet udgøres typisk af frisk salat, sprøde grøntsager, koriander og grisekød, krabbekød eller rejer. De laves både i blød og sprød udgave, og du kan toppe madoplevelsen ved at dyppe dem i peanutsovs eller i den nationale fiskesovs Nuoc Cham.

Banh Xeo
Banh Xeo - højskole i udlandet
Som vaskeægte foodie er du nødt til at kaste dig over de vietnamesiske pandekager ved navn Banh Xeo. Pandekagerne forveksles nogle gange med en omelet eller en crepe, men faktisk er dejen lavet af rismel, kokosmælk og gurkemeje, der giver dejen en indbydende gul farve. Det er kun fantasien, der sætter grænser for fyldet i pandekagerne, men skal du smage de traditionelle af slagsen, skal du fylde dem med rejer eller svinekød, forårsløg, bønnespirer og koriander. 

Central Market Food Hall, Hoi An
Hoi An - højskole i udlandet
På det centrale madmarked i Hoi An venter lokale vietnamesiske specialiteter så langt øjet rækker. Markedet er enormt velbesøgt, både af turister og vietnameserne selv. Gå fra stand til stand og få smagen af Vietnam helt ind under huden. Kast dig over de traditionelle vietnamesiske retter eller prøv de vegetariske udgaver. Du kan også kaste dig over frugtstandene eller prøve en friskpresset og tropisk juice.

Benthanh Street Food Market, Ho Chi Minh
Ho Chi Minh City - højskole i udlandet
Storbyen Ho Chi Minh gemmer på et fantastisk og autentisk madmarked, der lyser op, når mørket falder på. Indtag aftensmåltidet på markedet og se det blive lavet for øjnene af dig. Vælg mellem den vietnamesisk nationalret Pho, de traditionelle forårsruller, vietnamesiske pandekager eller grillspyd med alt godt fra havet. Hav en hyggelig middag med dine nye højskolevenner ved et af markedets bord-/bænkesæt og afslut aftenen med en kold øl eller to.

Phu Quoc Night Market
Phu Quoc - højskole i udlandet
Hvis du vælger at bruge en weekend eller rejseuge på den vietnamesiske paradis-ø Phu Quoc, må du ikke snyde dig selv for et måltid ved øens natmarked. Natmarkedet er enhver foodies drøm, og du kan indtage et væld af vietnamesiske specialiteter under svævende lanterners lys. Forkæl din søde tand med is-ruller eller grillede bananer med kokosnødcreme.

I hele Vietnam er der gode muligheder for at tage madlavningskurser, som kan forvandle dig til en vietnamesisk version af Gordon Ramsay. På den måde stopper de kulinariske oplevelser ikke ved endt højskoleophold. I stedet kan du tage det vietnamesiske køkken med dig hjem. Hvis du stadig er nysgerrig på det vietnamesiske køkken og landets lokale råvarer, kan du også se, hvordan den verdenskendte vietnamesiske fiskesovs produceres eller du kan få indblik i Vietnams voksende peberproduktion.